"A történelem szubjektív, de a történésznek objektivításra kell törkednie. "

2009. november 28., szombat

VIII. Henrik egyházpolitikája, és annak belpolitikai hatása és következménye



Tartalom

Anglia legendás uralkodókat adott népének, akik egyéniségükkel és tetteikkel befolyásolták Európa történetének alakulását. VIII. Henrik személyében olyan államférfi lépett a trónra, aki személyes életének konfliktusai miatt az országot elszakította a pápától, létrehozva ezzel az anglikán államegyházat.
Az angol királyok rendkívüli hatalma kihatott az egyházzal való viszonyukra is. Az anglikán államegyház tehát nem a térítők és az új eszmék iránti elkötelezettség miatt jött létre, hanem az uralkodó és a pápa ellentétének köszönhetően. VIII. Henrik célja ugyanis a Tudor-dinasztia hatalmának megőrzése, s ehhez fiúörökösre volt szüksége. Mivel felsége nem ajándékozta meg fiúgyermekkel, ezért el akart válni tőle. A váláshoz azonban szükség volt a pápa jóváhagyására. Azonban, a római katolikus egyház feje vonakodott megadni a diszpenzációt. VII. Kelemen pápa döntése és Anglia külpolitikai elszigeteltsége egyaránt szerepet játszott a Szentszékkel való szakításban. Magához a Luther Márton által kezdeményezett, valódi reformációhoz VIII. Henriknek és hivatalos egyházának kevés köze volt. Ennek oka valószínűleg az volt, hogy az uralkodó mindvégig megmaradt hithű katolikusnak, a változás csupán annyit jelentett, hogy a pápa egyház feletti fősége helyett a király egyház feletti főségét vallotta.
VIII. Henriket szülei az angol római katolikusok egyházfőjének, Canterbury érsekének szánták. A történelem azonban úgy hozta, hogy Henrikből a Rómától elszakadt anglikán egyház legfőbb elöljárója lett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése